Sejlnet.dk

Back Home
4.5
Din bedømmelse: Ingen Gennemsnit: 4.5 (2 stemmer)

Endnu en gang er det gode skib Toto taget op for vinteren. Det er sket med en lidt større interesse end tidligere efter at jeg har studeret en hel del indlæg, artikler osv. om bundmaling - hvad er godt, hvad er skidt, hvad er billigst i længden. Interessen blev ikke mindre af en artikel i - vistnok - Bådnyt, hvor man havde sammenlignet en dyr og en billig bundmaling, malt på samme båd og testes gennem en hel sæson. Deres konklusion var, at der var endog meget lille forskel. Jeg har indtil nu brugt den billige, men i år har jeg fået sejlet lidt mindre end ellers, og forventede derfor en hel del begroning. På den anden side var jeg i foråret mere omhyggelig med bundmalingen end tidligere, så det skulle gerne trække den anden ved.
Nu er båden endelig oppe, og jeg er noget overrasket - lidt bløde alger, to rurer og to muslinger, punktum.
Jeg vedhæfter et billede af bunden efter optagning. Det eneste der er gjort er afskylning med vand med en blød langhåret børste umiddelbart ved optagning. Der er brugt for ca. 360 kr. bundmaling.
For mig er konklusionen, at hvis kvaliteten ellers er rimelig er det helt afgørende ordentligt og omhyggeligt arbejde, fremfor prisen på malingen....

Comments

Vælg din foretrukne kommentarvisning og klik på "Gem indstillinger" for at aktivere dit valg.

Jens, Bunden ser jo nydelig

Jens,
Bunden ser jo nydelig ud. Nu får du jo nok ikke provision af firmaet der har lavet bundmalingen, så kunne du afsløre hvad det er?
Har du (eller en anden) også et godt tip til behandling af skruen? Sidst på sæsonen kan min motor (gammel og slidt) dårligt trække skruen rundt og der er nul fart i den gamle skude. Til gengælde kan jeg lave muslingesuppe til 12 personer når jeg får den på land:-)
/Ulf

  Hej Ulf, ja selvfølgelig kan

  Hej Ulf,
  ja selvfølgelig kan jeg afsløre fabrikatet - det er Biltema's bundmaling. Hvem der så egentlig laver den kan jeg ikke huske, men Biltema er det selvsagt ikke. Der findes i virkeligheden kun ganske få malingsproducenter i Europa, men de leverer et hav(!) af kvaliteter af de forskellige malingstyper under forskellige handelsnavne. En af de store producenter er f.eks. Akzo Nobel Marine and Protective Coatings, som har 7 forskellige brands selv, og desuden leverer OEM-varer til et antal fremmede handelsnavne, altså konkurrenter i markedet.
  En detalje forresten: det er ikke den zinkoxidbaserede men den kobberoxidbaserede version jeg har brugt.
  Skruen... hm-hm. Mit bedste bud er det jeg selv bruger, nemlig Hempels specielle spraymalinger til formålet: 2 x grunder + 2-3 x coating. Det er desværre temmelig pebret, også her betaler man blodigt for navnet, men det virker fremragende på min lille 6-hk og er p.t. mit eneste bud.

   Jeg har brugt Mille Ekstra

   Jeg har brugt Mille Ekstra fra Hempel på min nye båd. Havde kun 3-4 rurer på toppen af roret. Højtryks spulet. Efterfølgende vasket med en meget grov svamp for at få ALT den gamle bundmaling af.

   Mille Ekstra koster 700-900 kr. alt afhængig hvor heldig man er at finde det til - for en 2.5l spand.

   Mille White havde jeg ikke så gode erfaringer med. Der havde jeg altid rurer på. Kan forstå på køber, at der også sad noget på i år.

    Ved ikke hvorfor men i den

    Ved ikke hvorfor men i den havn hvor vi ligger har der generalt været meget lidt med begroning og ruer
    Så om det er Biltema eller andet produkt, ingen problem i år
    Men normalt kan vi godt se forskel, bruger selv Hempel og vil ikke skifte.

     Hej Torben, den relativt

     Hej Torben,
     den relativt kolde sommer har uden tvivl en indflydelse på begroning osv. generelt - sådan plejer det i hvert fald at være.Jeg kan kun være enig med dig i, at der er forskel at se mellem virkningerne af forskellige bundmalinger og -behandlinger, men for mig er forskellene så små - forudsat veludført arbejde -, at de til mit sejlbehov ikke er de betydelige ekstra omkostninger værd.

      Ja.. men det er lidt "sjovt"

      Ja.. men det er lidt "sjovt" er at jeg i 2011 brugte rigtig meget tid på, at få bunden til at være perfekt inden jeg påførte bundmaling. Den var rimelig begroet med rurer. Især lige under vandlinjen. Jeg sejlede i 2011 rigtig meget i løbet af en uge. Den lå dog stille i en periode på 3 uger i august.

      Den båd jeg har nu - har jeg aldrig brugt så lidt tid på mht. bundmaling. Den stod i Marstal og jeg skulle selv bundmale. Bunden var dog fin - så jeg børstede bare bunden af med en stiv kost. På med bundmaling. Vi var 2 man om opgaven - 30 min. senere var den bundmalet. 3 timer efter lå den i vandet. Eneste forskel er at jeg brugte Mille White i 2011 og Mille Ekstra brugt i 2012. Som nævnt ingen rurer overhovedet på bunden af båden - kun en 3-4 stykker på toppen af roret. (Det kan enda være en sjuske fejl med bundmalingen.)

       Jeg har faktisk glemt at

       Jeg har faktisk glemt at nævne, at jeg i år gjorde noget jeg ikke plejer: Før bundmaling fik bunden et lag Primocon fra International - jeg var heldig at støde på det til lidt under halvdelen af hvad det ellers koster.

        Jeg kan tilføje at min båd,

        Jeg kan tilføje at min båd, efter to år i vandet, havde det rigtig godt. Også her bliver brugt Mille Ekstra og ingen ruer, kun et slimlag der kunne spules af.

         Vi har brugt biltemaes

         Vi har brugt biltemaes bundmaling (den med kobber) for andet år nu.
         Da den kom op var den okay... Slimet og ellers ingen ruer.
         Ganske få steder blev der skudt maling af.
         Men nu, efter vinteren er næsten alt malingen på kølen krakeleret.

         Vi må skrabe det af med en spartel... Men det undre mig.. sidste ¨år var der ingen skaller.

         Eneste forskel er at vi skiftede fra blå til hvid.

          Andy du er ved at få opbygget

          Andy du er ved at få opbygget et for tykt lag og har ikke skrubbet den døde maling af, nøjes med at pletmale i nogle år så du får brugt al den gift der er i de underliggenda lag, spørg evt. Erling i Ejvind båden om det virker. Det ser lidt sjovt ud når man har lavet et farveskift, men det gør også at man kan se hvordan det går fremad. Alternativet er en del arbejde.