Sejlnet.dk

Back Home
5
Din bedømmelse: Ingen Gennemsnit: 5 (4 stemmer)

Nu vil jeg gerne skifte alle pærer i mine lanterner ud med LED pærer.
Er der nogen der har erfaringer med hvilke pære jeg skal købe og navnlig ikke skal købe?

Comments

Vælg din foretrukne kommentarvisning og klik på "Gem indstillinger" for at aktivere dit valg.

Til den grønne lanterne skal

Til den grønne lanterne skal du købe en med grønne dioder da lyset ellers virker som blåt uagtet at der er grønt glas i lanternen. Jeg har lidt forskellige fabrikater men de virker ret ens. En af pærerne var dog vanskelig at få drejet i lanternen.
Bemærk at de ikke er godkendt til at sidde i lanternerne bl.a. fordi vinklerne bliver lidt forkerte, men hellere en "ulovlig" LED pære med lys i end ingen lanterne. Alternativet er at købe nye lanterne med LED som er godkendt.
Bl.a. laver Lopolight en smart en hvor man blot vender strømmen og så er den ankerlanterne, så har man en ankerlanterne i toppen kan den let laves om til også at være navigationslys. Hvis man så sejler for motor, og laver strøm, kan man tænde de gamle glødelamper og have korrekt motorlanterne føring hvis ønsket.

  Hvilken farvetemperatur,

  Hvilken farvetemperatur, havde de pærer, som du påstår, får en lanterne med grønt glas til at lyse blåt?
  Der findes da mange godkendte LED pærer til lanterner.
  Hvordan kan du lave din toplanterne om til ankerlanterne alene ved at vende "strømmen?
  Toplanternen lyser i en vinkel på 225 gr. fremad mens en ankerlanterne lyser 360 gr.

   Hej John, Nævn blot en LED

   Hej John,

   Nævn blot en LED pære som er godkendt til brug i lanterner.

   Led lamper er lavet af dioder, der kan strømmen kun løbe en vej og derfor vil en diode ikke lyse hvis strømmen vender forkert. Hvis man så har nogle flere dioder der er monteret modsat vil disse dioder lyse når strømmen vendes. Det er da smart ikke. Kig blot på komplette LED lanterner. I øvrigt er det ikke toplys (motorlanterne) jeg taler om men en kombineret grøn, rød, agter + anker som kan sættes i toppen af masten hvis man har en sejlbåd.
   At bruge led i en motorbåd er ikke for at spare strøm men for at slippe for at skifte pærer hvert 10 ende år ca. Skægt nok er det altid motorbådssejlere der er hurtigst til at sætte landstrøm til.

    Det er rigtigt hvad "Kraka"

    Det er rigtigt hvad "Kraka" skriver ang. de grønne lysdiodepærere.

    Man kan få diodepærere til alle forskellige fatninger i dag, men der kan være et lille problem, idet nogle pærer kan støje på FM-båndet via ledningsnettet. Det kommer sig af at nogle har en switchmode regulering af spændingen, således at de kan virke fra 10 til 30 volt, og at polariseringen er ligegyldig.

    Prøv at se: http://www.diodelyskilder.dk/pl/LED_B%C3%A5d_p%C3%A6rer_BAY15D_B%C3%A5dp...

    Det er ikke sikkert at de gør. Men jeg har været ude for det.
    I øvrigt har jeg skiftet alt ud i min båd til lystdioder, og bl.a. benyttet lysbånd også købt samme sted.
    - Det sparer en for mange amperetimer.

    I øvrigt kan man læse mere om det i bogen "El-installationer i fritidsbåde" købt igennem Dansk Sejlunion:
    http://www.sejlershoppen.dk/pi/El_installationer_i_fritidsb%C3%A5de_1882...

     Jeg havde samme overvejelser,

     Jeg havde samme overvejelser, f.eks. viser ham her helt konkret hvilke LED/pærer der kan erstatte klassiske 25w lanterne-pærer i Hella-lanterner, som jeg har:

     http://www.boatlamps.co.uk/contents/en-uk/d66.html.

     Men jeg undlod at udskifte, da det principielt ikke er lovligt, og da jeg vurderede at led-lanterner, f.eks. fra Biltema ikke er voldsomt dyre. Jeg parkerede emnet med et 'vent og se'.

     Men jeg er da enig i at led-pærer i lanternen er bedre end slet intet lys.

     Derimod udskiftede jeg alle pærer i salon og kahyt med LED.

     Og ankerlanternen, der jo viser 360 grader rundt tillod jeg mig også at anskaffe LED-pære til. For anker befinder jeg mig jo også i mere sikkert farvand.

      Christian prøv og se på disse

      Christian prøv og se på disse sider:

      www.ledkungen.se

      www.toplicht.de

      Hvis du køber LED pærer med en farvetemperatur på 3200 gr. så får du samme farve på din lanterne som du får med en glødepære.

       Hej John, Prøv at læse dine

       Hej John,
       Prøv at læse dine egne links, der står udtrykkeligt på den tyske side at de ikke er godkendte til lanterner. På den svenske har de slet ikke nogle lanternepærer, men nogle der ligner.
       Med hensyn til farvetemperatur så drejer det sig mere om hvordan andre farver ser ud og ikke hvordan lyset fra pæren virker, så en warmwhite LED kan godt give blåt lys gennem et grønt glas. Her du selv prøvet ?
       Nu er det jo altid svært at diskutere farver f.eks kan vi her tale om det er turkisgrønt eller turkisblåt det lys der kommer ud, men det er klart mere blåt end lyset fra en glødepære.
       Jeg kan dog ikke forestille mig at der er nogen der vil komme efter en båd under 12 m for at have forkerte pærer i. Der er vist mange andre lanternefejl på bådene der er mere graverende, for ikke at tale om dem der sejler uden lys fordi der ikke er strøm nok.

        "Med hensyn til

        "Med hensyn til farvetemperatur så drejer det sig mere om hvordan andre farver ser ud", "Nu er det jo altid svært at diskutere farver" Nu er det altså sådan at farvetemperatur er en fysisk måleenhed og ikke noget med hvordan tingene ser ud, selvfølgelig har det noget at sige hvor snævert et farvetemperatur område pæren ligger indenfor og på de 2 sider jeg linker til har jeg tidlige fundet spektral opgivelser for LED pærer, kan ikke lige finde det nu.
        F.eks bruger Phillips en skala fra 0-9 hvor 0 er meget bred spektret lyskilder og 9 er meget snævre lyskilder med hensyn til farvetemperatur. En lyskilde med opgivelsen 927 er 2700 gr. K med meget lidt lys af anden farve (mindre end 1%) hvorimod en lyskilde med opgivelsen 627 stadig har mest lys med farvetemperaturen 2700 gr. K men med meget og oftest synligt andre farver.
        Jeg har købt LED lyskilder hos begge leverandører jeg linker til med meget vsmalle spektre og når de er monteret i navigationslanterner ikke har måligt afvigelse i farvetemperatur sammenlignet med gløde pærer

        Jeg har sejlet med LED pærer i flere år nu og kan ikke finde på at bruge andet.

        Ja, du har ret, der er andre lanternefejl der er mere alvorlige end lige lyskilden i lanterne.

        Ps. Jeg har arbejdet 26 år som reklamefotograf og har derfor meget stor erfaring med lys, farver og udmåling/filtrering af lyskilder.

          Hej John, Ja du har ret i

          Hej John,

         Ja du har ret i at farvetemperaturen er en fysisk måleenhed det er temperatur også, men alligevel synes min kone ofte det er koldt selvom jeg synes det er varmt. Det hjælper ikke engang at jeg siger der er 22 grader, så er det stadig koldt, men lige pludselig lukker hun alle vinduerne op og siger puha hvor er her varmt ;oD

         Tilbage til lyset. Det har helt sikkert noget med spektret at gøre og det er superfint at du har gode erfaringer med Philips pærer med farve 927. Det er vigtigt at det kommer frem her på sejlnet.

         Min pointe var blot at hvis man købte en styrbord med grønne dioder var man sikker på at lanternen stadig var helt grøn. Dog vil jeg lige nævne at hvis du spørger i din omgangskreds hvilket lys der er "pænest" vil de fleste sige glødelampelys også selvom farvetemperaturen på lavenergipæren / LED pæren er den samme. Det er fordi lysspektret er forskelligt som du selv er inde på. Hvad er farvetemparaturen på din grønne lanterne i forhold til den røde lanterne ? Det lyder som om du har udstyr til at måle dette. Hvor mange lanterner har du siden du køber hos flere leverandører. De skulle jo gerne holde 20 - 30 år, så det er vel ikke fordi de går i stykker eller larmer. Jeg har også selv prøvet lidt forskellige fra forskellige forhandlere, men var slet ikke klar over at Phillips markedsførte nogle.

          Hej Christian Jeg har et sæt

          Hej Christian
          Jeg har et sæt af disse:
          http://www.efi-esbjerg.dk/led-lanterner-til-bade-under-12mtr.html

          SB + BB + agter - til dig til en RIGTIG god pris Smile

           Hej Hans Tak for tilbud, men

           Hej Hans

           Tak for tilbud, men nu er det jo en gammel båd med fine metallanterner så der kommer altså ikke hvide plastichuse på, nej jeg tænkte bare at skifte pærerne ud med LED.

            Hej Alle Tusinde tak for de

            Hej Alle

            Tusinde tak for de mange fine erfaringer, det er lige det Sejlnet er super godt til.

            Det er lidt svært at finde lamper der holder 3200K grader, de fleste ligger omkring 2700K, men det går vel også an??

             Ja, bare de er smalspektret

             Ja, bare de er smalspektret dvs. at de ikke udsender lys ved andre farvetemperaturer.
             Hvis du køber Philips så skal de være farve 927

              Ja i min lærebog stod der at

              Ja i min lærebog stod der at det var de varme farver der nåede længst (måske er det netop derfor at rød i trafikken er stop), og der for er det vel ikke helt uvæsentligt om de udsender varmt eller koldt, for de udsender ikke det samme. Rød skal fittes med rød LED osv, ellers bliver der virkeligt noget mærkeligt lys der kommer ud.
              Jeg tror jeg vil prøve at købe et set pærer, til omkring en 100,- pr. stk. og så prøve om de larmer og se om de holder.

              Igen tak for indputs

              Christian

               Jeg har sejlet med LED

               Jeg har sejlet med LED lanternepærer siden 2009 og min erfaring er at de går mekanisk i stykker - så man skal være beredt på at klatre i masten engang imellem.

               Der findes en lille tekst om dette: http://www.nauticat.dk/Teknik/tek_alle/El-system-LED-toplanterne/Toplant...

               Jeg har fuldstændig samme oplevelse - bruger den øverste afbildede - også købt i Norge.

               MEN de brænder klart klarere på afstand end "almindelige" det har jeg konstateret mange gange når jeg skal finde båden mellem mange andre i mørket.

               Har også Lupolight installeret - siden 2010 (ARC reglerne kræver dobbelt lanterneføring) - den ene af disse holdt kun 2 år - hele lanternen skal skiftes idet LED pæren er indstøbt - hmmm!

                Tak for indlæg og

                Tak for indlæg og erfaringer.

                Jeg har bestilt tre lamper af SMD typen, SMD har jeg ret gode erfaringer med som diodebånd til at klistre på.

                File 9636

                Så nu må vi se hvordan de holder, lyser og evt. larmer i VHFen. De er ikke så tunge som de tidligere omtalte, nu er det bare at prøve.

                MVH

                Christian

                 De støjer ikke i VHFen, de

                 De støjer ikke i VHFen, de passer fint men jeg kommer til at vende plus og minus i styrbord side, for den fik jeg ikke til at lyse (pæren virker, prøvet i den anden side).
                 Det ser OK ud. Glæder mig til se det i mørke. Men de lyser vist lidt mindre..

                  Hvis det er den afbilledede

                  Hvis det er den afbilledede pære du har købt lyser den mindre, den svarer til ca. Det halve. Du skal købe den med dobbelte smd'er på den passer i lysstyrke til lanternen. Den skal have 36 smd'er eller et antal dioder der giver den rigtige lysstyrke som måles i candela. 1 candela svarer ca. til lysstyrken af et tællelys. Det er fastlagt hvor mange candela en lanterne skal lyse med for at kunne ses 2 sømil borte.

                   hej allesammen Har en old

                   hej allesammen
                   Har en old timer Bianca 27 bygn.nr. 38 fra 1965...
                   Har studeret alle de lyse ideer...
                   Anskaffede sidste år en LOPO toplanterne 3 farvet + ankerlys og windex lys i samme hus...
                   dyr ja.... men den er effektiv... flere ankerliggere fortæller os om hvor tydelig den er i 10 m. højde...
                   syner ikke af meget i toppen....
                   Har lige fået en motorlanterne med dækslys i samme hus og glæder mig vildt til at montere den 6 m. over dæk...vil den heller ikke syne af meget...
                   Motorsejlads... en aqua lanterne sættes på et beslag i prædike stolen og sluttes til et lille dæksstik... hæk lyset sidder fastmonteret på agterpulpit...original crom lanterne...
                   Voila... i mørke er alle katte grå... grøn rød og hvid
                   mvh
                   Steen

                    Hej Sirius, Det er den helt

                    Hej Sirius,
                    Det er den helt rigtige måde at gøre det på ;oD. Så har du også korrektvlanterneføring for motor, det er jo lidt besværligt at få motor / toplanternen et par meter over lanternen i toppen af masten. Og for motor er strømforbruget jo ligegyldigt. Glæd dig til dækslyset, men det bruger mindst 3 A strøm.

                     Hejsa. Der kan opstå

                     Hejsa.
                     Der kan opstå problemer med led pære da nogle af dem giver elektrisk støj som kan genere din VHF radio og Radar
                     Hilsen Sigurd